Ramazan ayında yapılan 10 hata!

 Ramazan ayında oruç tutanlar için beslenme sıklığı, öğün saatleri, tüketilen besin miktarları ve ilaçların kullanım saatlerinin değişmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, Ramazan’ı sağlıklı geçirmek için kaçınılması gereken 10 hatayı anlattı:

BUNLARA DİKKAT

-Boş mideyi bir anda aşırı doldurmak reflü, hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlara neden olabiliyor.

-Çok sıcak tüketilen yiyecekler yemek borusunun yanı sıra ağız içinde tahriş oluşturup ağız yaralarını tetikleyebiliyor.

-Sahurla iftar arasında her bir kilonuz için 30 ml su içmeye özen gösterin.

-İftar sofrasında ve sahurda hızlı yemek yemek, reflüyü tetiklediği gibi midede şişkinlik ve hazımsızlık hissine yol açıyor.

-Eğer iftar sonrası hazımsızlık ve reflü sorunu yaşamak istemiyorsanız iftarı 2’ye bölün. Orucu su ile açıp, ardından kuru kayısı veya hurma ile devam edebilirsiniz. Çorbadan 15-20 dakikasonra ana yemeğe geçebilirsiniz.

-Sahura kalkmazsanız gün içerisinde yorgun ve halsiz hissedebilir, kan şekerinizde düşüş ve konsantrasyon problemi yaşayabilirsiniz.

-İftardan hemen sonra tatlı tüketmek hazımsızlık, mide yanması, reflü ve kilo problemi olarak geri dönüyor. Şerbetli tatlılar yerinesütlü tatlıları, şekersiz kompostoyu veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz.

-Çok baharatlı ve tuzlu yiyecekler ayrıca susama hissini de artırarak gün içerisinde zor anlar yaşatabiliyor.

-İftarda fast-food, kızartma, baharatlı gıdalar, aşırı karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmek reflüyü tetiklerken, mide yanması ve hazımsızlığa yol açabiliyor. Ayrıca kilo alımına da davetiye çıkarıyor.

-İftardan hemen sonra uzanmamalı ve uyumadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bitirmelisiniz.




Yorumlar